niedziela, 29 września 2013

Pasztet z pieczarek

Pasztet z pieczarek

pasztet przepis 
Pasztet z pieczarek


Składniki:
1 kg pieczarek, oczyszczonych 
2 cebule, pokrojone w kostkę, zeszklone na maśle
6 jajek, ugotowanych na twardo 
1 jajko, lekko rozmącone 
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny 
sól, pieprz, 
masło


Wykonanie:

Pieczarki ugotować.Po ostygnięciu zmielić razem z cebulą i ugotowanymi jajkami. Do masy dodać rozmoczoną bułkę, kaszę manną jajko, przyprawy. Dokładnie mieszam.
Gotową masę na pasztet przekładam do formy keksowej o wymiarach ok 28 x 10 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch masy układam wiórki masła.
Pasztet piekę ok 1 h w 180 st. Upieczony studzę w formię. Podaję na zimno. 
Smacznego. Qulinarna Ania

Wieprzowina po tajsku.

Wieprzowina po tajsku.

Wieprzowina
Wieprzowina po tajsku

Nie jestem miłośniczka i znawcą kuchni tajskiej, chińskiej itp,  ale zachciankom syna trzeba jakoś sprostać.
Pewnego dnia oglądał program kulinarny gdzie prowadząca przygotowywała wieprzowinę po tajsku. Pewnie niewiele w naszym daniu z " po tajsku", ale danie było przepyszne.

Składniki:
- wieprzowina ok. 0,5 kg
- dwie papryki czerwona i żółta
- 10 pieczarek
 - 3 średnie cebulki


wieprzowina
Wieprzowina po tajsku

 Sos / marynata:
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka zwykłego octu
1 łyżka miodu
do smaku pieprz, pikantna mielona  papryka


Wieprzowina

Mięsko podsmażam  na patelni z odrobiną oliwy, aż się zarumieni. Podlewam pozostałym sosem - marynatą ( ewentualnie dolewam jeszcze pół szkl wody). Duszę do momentu, aż dobrze zmięknie mięsko. Potem dodaję wszystkie warzywka,i jeszcze duszę na małym na ogniu do momentu az warzywka trochę zmiękną - ja lubię jak są trochę jeszcze chrupiące.  Smacznego. Ania Qulinarna    :)