poniedziałek, 28 października 2013

Zrazy w sosie pieczarkowym




Składniki na zrazy:
Mięso - schab - ilość porcji wg uznania
mąka lub bułka tarta do panierowania
jajko do panierowania
tłuszcz do smażenia


Zrazy w sosie pieczarkowym

Rozbijam mięso jak na schabowe, posypuję solą i pieprzem,  wkładam do środka to na co mam ochotę, (na zdjęciu są zrazy z brokułem) .
Zawijam mięsko niczym nie związując, nie używam żadnych wykałaczek, podczas smażenia zrazy same się zakleją. Następnie obtaczam w jajku, potem w mące i smażę do zarumienia się. Jeszcze ciepłe zrazy , przekładam do naczynie żaroodpornego, podlewam wodą i podpiekam do pól godziny, a następnie podlewam   wcześniej przygotowanym     sosem grzybowym .


Zrazy w sosie pieczarkowym


Zrazy bez sosu nie są dobre. Wtedy to tylko takie zwykłe upieczone mięcho. W sosie podpiekam jeszcze z 10 min, a następnie zraziki stoją w piekarniku i czekają na swój moment podania na stół. 
Danie przygotowuję wcześniej by, zrazy mogły przesiąknąć sosem  pieczarkowym.
Smacznego  :)  Qulinarna Ania.


Zrazy w sosie pieczarkowym

niedziela, 27 października 2013

Sos pieczarkowy . . .

. . .  do czego tylko chcesz .

 Sos jest rewelacyjnym sposobem na wzbogacenie dania mięsnego i nie tylko. Ja podlewam nim zrazy , a czasami lubię pojeść makaron z tym właśnie sosem.


zrazy z sosem pieczarkowym
Sos pieczarkowy


Składniki:

200g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła lub olej do smażenia
1 kostka bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól
pieprz

Na głębszej patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Podsmażamy je przez 10 -15 minut.
Podlewam warzywa  2 szkl wody
Dorzucam kostkę bulionową

Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną i kilkoma łyżkami wody, po czym wlewamy ostrożnie do gotujących się pieczarek.
Gotujemy ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku.
Smacznego. Qulinarna Ania