Polecam to danie, trochę zdradliwe, wydaje się być lekkie, ale niestety pieczarki jakby nie było to grzyby, a te są dość ciężkie i syte.Świetny dodatek do urozmaicenia dań obiadowych, zwłaszcza gdy mamy gości i chcemy, żeby na stole gościło nie tylko mięso i ziemniaki.
Produkty:
pieczarki - 15 szt
całe jajko
namoczona bułka czerstwa - 1/4
koperek świeży - pokrojony drobno
cebula,
sól, pieprz, olej
starty żólty ser
Nadziewane pieczarki |
Wykonanie:
Oddzielam trzonki pieczarek od kapeluszy. Wszystko myję pieczarki. Kapelusze układam wnętrzem do góry - posypuję solą i pieprzem. Trzonki i cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni - aby się trochę zeszkliły i odparowały, solę, a następnie zlewam przez sitko, żeby odsączyć warzywa od tłuszczu, tłuszcz wylewam do naczynie w którym piekę pieczarki. Do podsmażonych trzonków i cebulki dodaję jajko, namoczoną bułkę, koperek i pieprz. Taką masą napełniam kapelusze pieczarek. Wstawiam naczynie do nagrzanego do 180'C piekarnika i piekę około 20 -30 min. trochę pod przykryciem , a następnie, żeby grzyby odparowały, piekę przy odkrytym naczyniu. Obserwuje, zeby pieczarki były lekko zarumienione, po czym posypuję dość obficie serem i wstawiam jeszcze do piekarnika na czas roztopienia się sera.
Smacznego :) Ania Qulinarna.
Pieczone pieczarki |
Pieczone pieczarki |
wygląda przepysznie, idealne na impreze :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne- skorzystam i wiosennie Cię Aniu pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń