Wyśmienite ciasto, które jadłam tylko raz.
Wykonane było przez cukiernię, nikt z gości nie wiedział jak się nazywa owy deser.
Po kilku miesiącach natrafiłam w Biedronce na to ciasto.
Na opakowaniu widnieje napis : Kostka Luwr.
Ciasto jest mega czekoladowe, syyyte, bardzo słodkie - zawiera mnóstwo czekolady!
Z podanych produktów wychodzi w sumie niezbyt duże ciasto, ale ze względu na sytość jest bardzo wydajne. CDN.
Kostka Luwr |
Cisto czekoladowe:
·
85 g masła
·
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
·
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
·
4 duże jajka, białka i żótka osobno
·
1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
·
szczypta soli
|
Mus z gorzkiej czekolady:
·
2 łyżki kakao
·
5 łyżek ciepłej wody
·
200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
·
1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
·
1 łyżka cukru pudru
·
szczypta soli
|
Mus z białej czekolady:
·
1 łyżeczka żelatyny
·
1 łyżka wody
·
170 g białej czekolady
·
1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
|
Masło, posiekaną drobno
czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na
gładką masę. ja to zrobiłam delikatnie w mikrofalówce. Przestudzić. następnie
dodać żółtka, i dokładnie wymieszać.
W misie miksera ubić
białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po
łyżce, cały czas ubijając.
1/3 ubitych na sztywno
białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać
resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.
Tortownicę o średnicy
24 - 25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto piec w temperaturze 160º przez około 18 - 20 minut. Ciasto urośnie, ale
opadnie i tak ma być.
|
Kakao z ciepłą wodą, przestudzić.
Czekoladę roztopić, przestudzić. Do przestudzonej czekolady dodać wodę z
kakao, wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić
z solą na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
puder.
Do masy czekoladowej
dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany
i wymieszać na jednolita masę, uważając by piana nie opadła.
Gotowy mus wylać na
wystudzone wcześniej ciasto, ułożone w tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia na godzinę .
|
Białą czekoladę
posiekać i umieścić w miseczce.
Wymieszać żelatynę z wodą, odstawić do napęcznienia.
Pół szklanki śmietany
kremówki podgrzać w garnuszku do temperatury wrzenia, ale nie gotować. Dodać
napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Następnie wrzucić białą czekoladę, mieszać by się roztopiła. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Ubić
pozostałą kremówkę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej
śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i
wymieszać, uważając by piana nie opadła.
Gotowy biały mus wylać
na zastygnięta wcześniej warstwę. Wstawić do
lodówki, na kilka godzin. Posypać np.: kawą rozpuszczalną lub gorzkim kakao.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz