Składniki:
1 kg skrzydełek (10 sztuk = 20 kawałków)
3 szkl. mąki pszennej
1łyżeczka prazonej cebulki ( może być w proszku)
2-3 zabki czosnku, może byc granulowany - osobiscie nie uznaje takiego czosnku
1 łyżeczka suszonej szałwi
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kolendry
Na ciasto ciasto naleśnikowe:
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1-4 łyżeczek chili
- sól
Wykonanie:
Skrzydełka myjemy, przekrajamy w stawach na 3 części. Tę najmniejszą wyrzucamy.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przy pomocy miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do gotowego ciasta wkładamy kawałki kurczaka mieszamy, zostawiamy na 1 godz do 2 w temperaturze pokojowej.
Ja rozgrzewam w garnuszku dużą ilość oleju, tak żeby kawałki swobodnie pływały. U mnie na raz wchodzi 5-6 kawałków.
Kawałki kurczaka dokładnie pokryte ciastem obtaczamy w mące, dociskając mąkę do mięsa, nawet można delikatnie je podrzucać ręką nad mąką. Wrzucamy do rozgrzanego oleju, ale żeby nie był za duzy ogień, bo mąka sie opali a kurczak nie dojdzie. . Smażymy na średnim ogniu 10-15 minut, ja smażę do zrumienienia..
Usmażone skrzydełka wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Palce lizać.
Smacznego. Qulinarna Ania :)
Kurczak a'la KFC |
Kurczak a'la KFC |
Świetnie wyglądają :) Poproszę porcyjkę :D
OdpowiedzUsuńAniu, dzięki, dzięki, bo uwielbiam KFC:-)))))))
OdpowiedzUsuńPozdrowionka!