niedziela, 21 czerwca 2015

Biszkopt z truskawkami.

Biszkopt:


5 jajek
Masa :
500  - 750 ml śmietany 30%  - ja nie lubię grubej warstwy śmietany, a na wierzch dałam galaretkę wiec 500ml było w sam razcukier puder2 śmitanfixy                                                                                                                               1 kg truskawek
2 Galaretki truskawkowe - przygotować według instrukcji na opakowaniu, pomniejszając trochę ilosć wody, zeby galaretka była sztywniejsza. 
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać śmitanfixy. 

3/4 szkl. mąki
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Tortownica 20 - 22 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut
Po wystudzeniu przekroić na 3 cieniutkie placki.

Do nasączenia :
woda, cytryna, cukier do smaku 

Pierwszy placek delikatnie nasączyć.
Masą posmarować pierwszy placek, wyłożyć na nią pokrojone truskawki,truskawki jeszcze przesmarować masą śmietanową.Podobnie smarujemy kolejną warstwę, wcześniej nasączamy placek biszkoptowy. Na trzecim placku - również lekko nasączonym rozkładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Na kilka godzin ciasto odstawić do lodówki. 
Smacznego. Qulinarna Ania. 

ciasto z truskawkami
Biszkopt z truskawkami. 

2 komentarze:

  1. Niby takie proste, ale jakie pyszne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka, za którą przepadam :)

    OdpowiedzUsuń