5 jajek
Masa :
500 - 750 ml śmietany 30% - ja nie lubię grubej warstwy śmietany, a na wierzch dałam galaretkę wiec 500ml było w sam razcukier puder2 śmitanfixy 1 kg truskawek
2 Galaretki truskawkowe - przygotować według instrukcji na opakowaniu, pomniejszając trochę ilosć wody, zeby galaretka była sztywniejsza.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać śmitanfixy.
Masa :
500 - 750 ml śmietany 30% - ja nie lubię grubej warstwy śmietany, a na wierzch dałam galaretkę wiec 500ml było w sam razcukier puder2 śmitanfixy 1 kg truskawek
2 Galaretki truskawkowe - przygotować według instrukcji na opakowaniu, pomniejszając trochę ilosć wody, zeby galaretka była sztywniejsza.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać śmitanfixy.
3/4 szkl. mąki
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Tortownica 20 - 22 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut
Po wystudzeniu przekroić na 3 cieniutkie placki.
Do nasączenia :
woda, cytryna, cukier do smaku
Pierwszy placek delikatnie nasączyć.
Masą posmarować pierwszy placek, wyłożyć na nią pokrojone truskawki,truskawki jeszcze przesmarować masą śmietanową.Podobnie smarujemy kolejną warstwę, wcześniej nasączamy placek biszkoptowy. Na trzecim placku - również lekko nasączonym rozkładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Na kilka godzin ciasto odstawić do lodówki.
Smacznego. Qulinarna Ania.
Biszkopt z truskawkami. |
Niby takie proste, ale jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Klasyka, za którą przepadam :)
OdpowiedzUsuń