Wykonałam - zwykłym mikserem widełkowym
Składniki na jedną porcję kremu : na tort 28 cm, który chcemy ozdobić różyczkami potrzeba ok. 3 porcje
Dodaj napis |
Zaczęłam post od zapewnienia, że krem wykonałam zwykłym mikserem, gdyż na wielu stronach pokazane są filmiki instruktażowe na których widać super miksery z metalowymi misami. Zastanawiało mnie czy może się udać wykonać taki trem zwykłym mikserem. Po wielu poszukiwaniach i zapytaniach, otrzymałam odpowiedź, że jakaś pani zrobiła ten krem także blenderem. Pomyślałam , zatem, że ja też ten krem zrobię i będzie dobrze.
Uwierzcie nie ma nic skomplikowanego w wykonaniu tego kremu
Przepis na krem można znaleźć na wielu stornach, blogach kulinarnych, to nie jest mój autorski pomysł.
Składniki na jedną porcję kremu : na tort 28 cm, który chcemy ozdobić różyczkami potrzeba ok. 3 porcje
- 300 g masła, miękkiego, pokrojonego w małe kawałki
- 100g białek ( ok3-4 szt.)
- 200g cukru
- szczypta soli
- barwnik
Po tym czasie białka z cukrem ubić dokładnie mikserem, końcówkami do ubijania białek, (przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna.
Następnie kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując. Masa będzie stawała się rzadsza i będzie wyglądała na zważoną (tak może być, to nie błąd). Nadal miksujemy. Jeżeli chcemy mieć kolorową masę dodajemy barwnik i jeszcze miksujemy. Gotowa masa będzie charakterystycznie 'mlaskała' o ścianki miksera.
Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej bezy.
Smacznego. Qulinarna Ania
Pięknie udekorowany :)
OdpowiedzUsuń