Składniki na zrazy:
Mięso - schab - ilość porcji wg uznania
mąka lub bułka tarta do panierowania
jajko do panierowania
tłuszcz do smażenia
Rozbijam mięso jak na schabowe, posypuję solą i pieprzem, wkładam do środka to na co mam ochotę, (na zdjęciu są zrazy z brokułem) .
Zawijam mięsko niczym nie związując, nie używam żadnych wykałaczek, podczas smażenia zrazy same się zakleją. Następnie obtaczam w jajku, potem w mące i smażę do zarumienia się. Jeszcze ciepłe zrazy , przekładam do naczynie żaroodpornego, podlewam wodą i podpiekam do pól godziny, a następnie podlewam wcześniej przygotowanym sosem grzybowym .
Zrazy w sosie pieczarkowym |
Zrazy bez sosu nie są dobre. Wtedy to tylko takie zwykłe upieczone mięcho. W sosie podpiekam jeszcze z 10 min, a następnie zraziki stoją w piekarniku i czekają na swój moment podania na stół.
Danie przygotowuję wcześniej by, zrazy mogły przesiąknąć sosem pieczarkowym.
Smacznego :) Qulinarna Ania.
Zrazy w sosie pieczarkowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz