niedziela, 27 grudnia 2015

Paluchy makowe.

Bardzo proste w wykonaniu ciasteczka - paluchy makowe.
Lekkie, dla osób lubiących suche ciasteczka,
 nietłuste, bez ciężkich mas.  



Paluchy makowe

Składniki:

ciasto francuskie - 2 szt
masa makowa - 250g ( ja rozsmarowałam - pół puszki)
 lub masa własnej roboty
białko jajka - opcjonalnie

Masa makowa:
  • 200g zmielonego maku
  • 25g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • ¾ szklanki bakalii ( ja użyłam rodzynek i płatków migdałowych)
  • 2 łyżki kokosu
  • gorąca woda do sparzenia maku


Rozwijamy jeden płat ciasta francuskiego . 
Możemy go posmarować częścią roztrzepanego białka  - ja nie użyłam białka w ogóle. 

Wykładamy na nim masę makową. 

Drugim ciastem przykrywamy ciasto z makiem.
Lekko dociskami ciasta do siebie.

Przekroiłam placki po środku na pół, a następnie kroiłam wzdłuż krótszego boku,
 by było bardziej podzielnie i żeby paluchy sie nie łamały po upieczeniu.

Najlepiek kroic ciasto na paski grubości 1,5-2 cm. 
Ja pokroiłam za grubo, ale i tak było smacznie.


 Każdy pasek zwijamy w spiralę 


Paluchy makowe

Pieczenie według przepisu z ciasta francuckiego , rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 15 minut, ja piekłam obserwując czy ciasto jest juz rumiane.
Gdy wystygną mozna popruszyć cukrem pudrem, posmarowac białkiem jaja, ewentualnie polukrowac czy polać roztopiana czekoladą.
Smacznego. Qulinarna Ania.


3 komentarze:

  1. Szkoda, że dopiero teraz natrafiłam na ten przepis, bo akurat zostalo mi trochę maku z makowca :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam pierwszy raz te paluchy, by również nie zmarnować maku a jednocześnie , żeby nie piec blachy makowca. Powiem szczerze , że kupuję znowu gotowy mak , by specjalnie napiec raz jeszcze tych przekąsek. dla mnie posmakowały. Można je dłużej przechowywać.

      Usuń