Bardzo proste w wykonaniu ciasteczka - paluchy makowe.
Lekkie, dla osób lubiących suche ciasteczka,
nietłuste, bez ciężkich mas.
nietłuste, bez ciężkich mas.
Paluchy makowe |
Składniki:
ciasto francuskie - 2 szt
masa makowa - 250g ( ja rozsmarowałam - pół puszki)
lub masa własnej roboty
białko jajka - opcjonalnie
Masa makowa:
- 200g zmielonego maku
- 25g masła
- 100g cukru
- 1 łyżka miodu
- ¾ szklanki bakalii ( ja użyłam rodzynek i płatków migdałowych)
- 2 łyżki kokosu
- gorąca woda do sparzenia maku
Rozwijamy jeden płat ciasta francuskiego .
Możemy go posmarować częścią roztrzepanego białka - ja nie użyłam białka w ogóle.
Wykładamy na nim masę makową.
Drugim ciastem przykrywamy ciasto z makiem.
Lekko dociskami ciasta do siebie.
Przekroiłam placki po środku na pół, a następnie kroiłam wzdłuż krótszego boku,
by było bardziej podzielnie i żeby paluchy sie nie łamały po upieczeniu.
Najlepiek kroic ciasto na paski grubości 1,5-2 cm.
Ja pokroiłam za grubo, ale i tak było smacznie.
Każdy pasek zwijamy w spiralę
Paluchy makowe |
Pieczenie według przepisu z ciasta francuckiego , rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 15 minut, ja piekłam obserwując czy ciasto jest juz rumiane.
Gdy wystygną mozna popruszyć cukrem pudrem, posmarowac białkiem jaja, ewentualnie polukrowac czy polać roztopiana czekoladą.
Smacznego. Qulinarna Ania.
Skorzystam, bo szybkie!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że dopiero teraz natrafiłam na ten przepis, bo akurat zostalo mi trochę maku z makowca :<
OdpowiedzUsuńPiekłam pierwszy raz te paluchy, by również nie zmarnować maku a jednocześnie , żeby nie piec blachy makowca. Powiem szczerze , że kupuję znowu gotowy mak , by specjalnie napiec raz jeszcze tych przekąsek. dla mnie posmakowały. Można je dłużej przechowywać.
Usuń