Uwielbiam drożdżówkę z jagodami , poniżej efekt zakupienia sporej ilości jagód.
Drożdżówka z jagodami i kruszonką
Ciasto:1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg jagód
Kruszonka:3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
Ciasto : Łączymy jajka z cukrem by powstała jednolita i puszysta masa. Dodajemy produkty mokre czyli maślankę i olej. wszystko razem nadal miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszamy delikatnie na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach
20x35. Ciasto posypujemy owocami.
Kruszonka: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Podsypujemy mąką i ucieramy tak by powstały grudki . Następnie kruszonką posypujemy po owocach.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 -60minnut.Smacznego. Ania Qulinarna
Kruszonka z jagodami |
Kruszonka z jagodami |
Piątek stał się naprawdę jagodowy :)
Smacznego. Ania Qulinarna :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz