. . . do czego tylko chcesz .
Sos jest rewelacyjnym sposobem na wzbogacenie dania mięsnego i nie tylko. Ja podlewam nim zrazy , a czasami lubię pojeść makaron z tym właśnie sosem.
Sos pieczarkowy |
Składniki:
200g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła lub olej do smażenia
1 kostka bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól
pieprz
Na głębszej patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Podsmażamy je przez 10 -15 minut.
Podlewam warzywa 2 szkl wody
Dorzucam kostkę bulionową
Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną i kilkoma łyżkami wody, po czym wlewamy ostrożnie do gotujących się pieczarek.
Gotujemy ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku.
Dorzucam kostkę bulionową
Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną i kilkoma łyżkami wody, po czym wlewamy ostrożnie do gotujących się pieczarek.
Gotujemy ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku.
Smacznego. Qulinarna Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz