niedziela, 27 października 2013

Sos pieczarkowy . . .

. . .  do czego tylko chcesz .

 Sos jest rewelacyjnym sposobem na wzbogacenie dania mięsnego i nie tylko. Ja podlewam nim zrazy , a czasami lubię pojeść makaron z tym właśnie sosem.


zrazy z sosem pieczarkowym
Sos pieczarkowy


Składniki:

200g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła lub olej do smażenia
1 kostka bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól
pieprz

Na głębszej patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Podsmażamy je przez 10 -15 minut.
Podlewam warzywa  2 szkl wody
Dorzucam kostkę bulionową

Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną i kilkoma łyżkami wody, po czym wlewamy ostrożnie do gotujących się pieczarek.
Gotujemy ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku.
Smacznego. Qulinarna Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz