Dlaczego chleb mieszany? Gdyby do pieczenia chleba użyta była tylko mąka żytnia chleb byłby ciężki i tzw."gliniasty". Mąka pszenna jest lżejsza i powoduje że chlebek jest bardziej pulchniutki.
Nie używam tu żadnych drożdży, żadnych maszyn do pieczenia chleba. Chlebek można poporcjować i zamrozić. Przechowuje go bardzo dobrze.
Potrzebne składniki ( na 3 blaszki )
- zakwas - 3 łyżki stołowe - nawet czubate
- 6 szkl. maki pszennej
- 6 szkl. mąki żytniej
- 6 szkl wody - ciepłej
- 3 łyżeczki soli
- dodatki pestki słonecznika, siemie lniane - ja sypię tak po pół szkl.
( mogą byc to inne dodatki: owoce, goji, żurawiny, płatki owsiane - co kto lubi)
Chlebek zazwyczaj robię wieczorem by z rana móc upiec świeżutkie pieczywo na stół
Chleb domowy |
Wszystko odmierzać i kolejno sypać do miski. Zalewamy ciepłą wodą i dodajemy zakwas.Wszystko mieszamy. odkładamy ponownie 3 łyżki zaczynu - na kolejne chlebki.
Smaruję miski np. margaryną, niektórzy smarują olejem, na dno blaszki kładę pasek papieru do pieczenia, ale tylko na sam spód. Wykładam masę chlebową do blaszek, tak żeby był o w miarę po równo. Wygładzam ją mokrą ręką. Odstawiam na około 12 godzin pod przykryciem.
Piekę 1 godz i 20 min w temp 180'C. Można od razu posmarować delikatnie olejem - najlepiej bardzo miękkim pędzelkiem. Ja to robie po około 30 min od rozpoczęcia pieczenie, kiedy na chlebku zrobi się delikatne zapieczenie. Po wyjęciu z piekarnika wykładam chlebki z blaszek , zeby odparowały i przeciągam boczki chlebków i wierzch mokrą ręką, by skórka nie była twarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz