Tort waniliowo - brzoskwiniowy
Krem - dwie warstwy z gotowych kremów Dr.Otcera - według przepisu na opakowaniu
Krem Mascarpone - jedna( środkowa) warstwa
- opakowanie serka mascarpone 250g
- 1 śmietana 30% - ok 250ml - 300ml
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
wykonanie: ubiłam śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywny krem.
Do niego dodaję serek mascarpone i wszystko miksuję żeby się masy połączyły.
Mus brzoskwiniowy - puszka brzoskwiń, 2 łyżeczki żelatyny, kwasek cytrynowy
wykonanie: miksuję brzoskwinie, ja to robię w malakserze, żelatynę zalewam gorącą wodą, jak się rozpuści dodaję do musu, żeby tort nie był mdły dodaję również do musu trochę kwasku, z wyczuciem, do smaku :)). Mus nakładam dość grubo, ale żeby tez nie wykipiał spod placków.
Poncz do nasączenia - 1l wody, sok z jednej cytryny ( opcjonalnie kwasek cytrynowy), cukier, olejek arakowy - na jeden placek wchodzi około 1 szkl. ponczu. Ja poncz robię na swój smak, nasączam również według uznania. Nie musi to być koniecznie wlana cała szklanka ponczu w jeden placek.
Układanie tortu ( od dołu) :
placek ciemny - nasączony, na nim mus brzoskwiniowy, masa Dr. Oetkera.
placek jasny - nasączony, polany musem, na nim masa mascarpone,
placek ciemny - nasączony, polany musem, na nim masa gotowa Dr. Oetkera
Na bokach i wierzchu masa maślana. Masą na początku tylko wyrównałam boki i górę.
Do dekoracji użyłam masy na bezie szwajcarskiej.
Do dekoracji użyłam masy na bezie szwajcarskiej.
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuń