czwartek, 25 lipca 2013

Drożdżówka z jagodami i kruszonką

 Uwielbiam drożdżówkę z jagodami , poniżej efekt zakupienia sporej ilości jagód. 

 

  Drożdżówka z jagodami i kruszonką

Ciasto:1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg jagód

Kruszonka:3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła

Ciasto : Łączymy jajka z cukrem by powstała jednolita i puszysta masa.  Dodajemy produkty mokre czyli maślankę i olej. wszystko razem nadal miksujemy.  Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszamy delikatnie na najmniejszych obrotach miksera.  Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 20x35. Ciasto posypujemy owocami.

Kruszonka: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Podsypujemy mąką i ucieramy tak by powstały grudki . Następnie kruszonką posypujemy po owocach.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  przez 50 -60minnut.
Smacznego. Ania Qulinarna


kruszonka z jagodami
Kruszonka z jagodami

drożdżówka z jagodami
Kruszonka z jagodami

Piątek stał się naprawdę jagodowy :)

 Smacznego. Ania Qulinarna    :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz