Kruszonka z jabłkami
![]() |
Kruszonka z jabłkami |
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanka cukru pudru
- 1 1/2 kostki zimnego masła
- 6 sporych żółtek
- łyżka smalcu
Składniki na piankę:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1szklank cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Łączę ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, i żółtka. Wyrabiam ciasto. Gdy będzie
gładkie i jednolite, dzielę na dwie nierówne części - jedną mniejszą, drugą większą. Obie części można
schłodzić w lodówce przez godzinę - ja tego nie robię.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia
lub wysmarować masłem i zetrzeć do niej większą część ciasta.Ja wykładam rękoma ciasto - nie ucieram na tarce. Lekko
ugniatam ciasto palcami by miało zwartą, jednolitą formę...
Na
ciasto wykładam jabłuszka ( mam gotowe ze słoika - własne przetwory).
posypuję cynamonem Ubijam szybciutko białka, miksuję je ze szczyptą
soli. Kiedy piana będzie sztywna dodaję po troszeczku , stopniowo
cukier, na koniec mąka ziemniaczana.
Białka wykładam na jabłuszka, a na masę białkową ucieram pozostałą, mniejszą
część ciasta.
Piec około godziny do zarumienienia wierzchu cista,
Smacznego
Czy mogą być świeże jabłka?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie napisałam - jabłka ze słoiczka na potrzeby tych pań które nie lubią przygotowywać jabłek do kruszonki :)
UsuńWłaściwie to zawsze robię jabłeczniki ze świeżymi jabłkami, posypuje cukrem żeby trochę wytraciły soku, odciskam ale nie za dużo i nie za silnie, bo potem będą za suche, ale też proponuje trochę podsmażyć jabłka z cukrem na patelni, nadmiar soku odparuje, po ułożeniu na ciasto posypać cynamonem.
Po co smalec? Bo nie mogę znaleźć zastosowania w przepisie.
OdpowiedzUsuńSmalec jest składnikiem który powoduje większą kruchość ciasta, podobnie jak się dodaje śmietanę do niektórych kruchych ciast, albo margarynę do ciasta drożdżowego.
Usuń