sobota, 11 kwietnia 2015

Posejanka

Przepyszne ciasto, polecam.

Przepis :

BISZKOPT:

3 jajka                              1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru                  1 łyżka oleju
1/2 szkl. mąki

Ja trochę nasączam , ale bardzo delikatnie, woda z cytryną, trochę cukru, ewentualnie z zapachem arakowym, ale bardzo minimalnie.

MASA BUDYNIOWA: 
2 budynie, 2 łyżki cukru, 3 szkl. mleka, 0,5 margaryny - najlepiej Kasia - budyń zrobić jak w przepisie na opakowaniu, ale do mleka włożyć od razu margarynę. Ciepły budyń, a nawet gorący wylać na biszkopt.

poza tym :

KRAKERSY
MLEKO SKONDENSOWANE - wkładam puszkę do gorącej wody, zeby łatwiej się rozsmarowywało
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI - koniecznie taki choć inne też mogą być, ale zupełnie zmieniają smak ciasta
0,5l ŚMIETANKI 30% Łaciatej + 2 ŚMIETANFIX + CUKIER WANILINOWY
MIGDAŁY

UŁOŻENIE WARSTW:

od dołu : biszkopt, masa budyniowa, krakersy, mleko skondensowane, krakersy, dżem, śmietanka, posypka z migdałów.




2 komentarze: