Przepyszne ciasto, polecam.
Przepis :
BISZKOPT:
3 jajka 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru 1 łyżka oleju
1/2 szkl. mąki
Ja trochę nasączam , ale bardzo delikatnie, woda z cytryną, trochę cukru, ewentualnie z zapachem arakowym, ale bardzo minimalnie.
MASA BUDYNIOWA:
2 budynie, 2 łyżki cukru, 3 szkl. mleka, 0,5 margaryny - najlepiej Kasia - budyń zrobić jak w przepisie na opakowaniu, ale do mleka włożyć od razu margarynę. Ciepły budyń, a nawet gorący wylać na biszkopt.
poza tym :
KRAKERSY
MLEKO SKONDENSOWANE - wkładam puszkę do gorącej wody, zeby łatwiej się rozsmarowywało
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI - koniecznie taki choć inne też mogą być, ale zupełnie zmieniają smak ciasta
0,5l ŚMIETANKI 30% Łaciatej + 2 ŚMIETANFIX + CUKIER WANILINOWY
MIGDAŁY
UŁOŻENIE WARSTW:
od dołu : biszkopt, masa budyniowa, krakersy, mleko skondensowane, krakersy, dżem, śmietanka, posypka z migdałów.
Smaczne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńSmacznego Aniu!
OdpowiedzUsuń