niedziela, 3 stycznia 2016

Cytrynowiec.


Wpadło w moje ręce ciasto, a własciwoe w usta
 - niestety kupione w jednym z marketów. 
Napis na etykiecie  - cytrynowiec.
Okazło sie pyszne. Ciasto lekkie i nie za słodkie.
Odszukalam przepis w internecie
 ( http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/433-przepis-na-cytrynowiec)
 i ciasto ponownie znalazło się w moim domu.
Z przepisu ciasto wyszło bardziej cytrynowe, ale równie lekkie i piankowe.

ciasto przepis
Cytrynowiec


Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
Do nasączenia biszkoptu :
  • ½ szklanki wody
  • trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
  • 1 łyżeczka cukru
Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 200g masła
Cytrynowa pianka:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Posypka
  • 2 opakowania herbatników
Cytrynowiec



Sposób przygotowania:

  1. Pieczenie biszkoptu. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Formę o wymiarach około 35x24cm wyłożyć papierem do wypieków. Masę przełożyć do formy. Nagrzać piekarnik do 180'C. Piec ok. 20min. Pozostawić do ostygnięcia.
  1. Przygotowanie masy budyniowej. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami.  Sok     z cytryny, szklankę wody i cukier zagotowa. Do gotującej się wody dodać budynie, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Przygotowanie ponczu do nasączenia biszkuptu. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.
  3. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
  4. Przygotowanie pianki. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
  5. Na górę pokruszyć herbatniki. 

1 komentarz: