Chrusty na piwie
Super przepis na chrusty. Jest wyśmienity... nie trzeba tu nic kombinować, by napowietrzyć ciasto.
Przygotowanie ciasta nie jest pracochłonne jak w innych przepisach jak również składników nie trzeba wiele.
Prosto i tanio.
Moja mama zawsze w taki sposób wykonywała ciasto, które było napowietrzone, po wysmażeniu chrupiące i przepyszne.
|
Chrusty na piwie |
Składniki:
- pół szkl żółtek
- pół szkl piwa
- mąka - tyle ile się wgniecie
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Do miski wrzucamy żółtka, wlewamy piwo i podsypujemy stopniowo mąkę. Mąkę dosypujemy po troszeczku - tyle ile wchłonie masa - żeby odchodziła od rąk ale i nie była za twarda.
Odrywamy ciasto małymi
porcjami i rozwałkowujemy je do uzyskania odpowiednio cienkiej warstwy.
Tniemy na pasy, w środku robimy nacięcie i przewlekamy przez nie koniec ciasta. Tę cześć wykonujemy razem z synem - on próbuje sowich sił , a ja cierpliwości :)
Następnie chruściki smażymy. Po ostygnięciu posypujemy pudrem - tu również pomaga mi synek. Uwielbia podkradać paluchem cukier. Smacznego. Smacznego. Qulinarna Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz