Pamiętam jak mama kiedyś przygotowywała nam takie pieczarki.
Wcześniej
nie jadło się takich potraw, a przepis - pomysł na takie powiedzmy
kotleciki, był raczej nieznany. Z biegiem lat pieczarki zagościły na
naszym stole nie tylko w soboty i niedziele, ale stały się potrawą
powszednią.
Faszerowane pieczarki |
Składniki:
10-15 szt większych pieczarek
1 duża cebula
ok 0,5 kg mielonego mięsa
sól, pieprz
1 jajko
1 czerstwa bułka - ale nie musi być
Przygotowanie:
Myjemy pieczarki, odrywamy nóżki,obieramy z nówek puszek i z kapelusza wydrążamy delikatnie blaszki. Wszystko myjemy. Nóżki kroimy na drobne kwadraciki, takie żeby ładnie wmieszały się w mięso. Wrzucamy do mięsa. Kapelusze od środka posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Do mięsa dorzucamy jajko, posiekaną cebulkę, sól i pieprz według uznania. Mieszamy wszystko. Takim farszem napełniamy kapelusze pieczarek, nie za dużo, zeby nie były zbyt napełnione. Wyrównuję równo z kapeluszem, dociskam i uklepuję.
Następnie takie pieczarki obtaczam w roztrzepanym jajeczku (również tu dosypuje troch soli i pieprzu ale to tylko odrobinkę). Następnie obtaczam w bułce tartej i smażę na małej patelni , na głębokim tłuszczy, na najmniejszym palniku i na najmniejszym ogniu aż sie zarumienią z obu stron.
Smacznego. Ania Qulinarna
Faszerowane pieczarki |
Przygotowywania tych pieczarek nauczyłam się właśnie od mojej mamy :) pychotka!
OdpowiedzUsuńTo przepis ze starych czasow.
OdpowiedzUsuńPieczrki sie nie myje tylko delikatnie wyciera
i pieczarki sie soli po upieczeniu inaczej soki beda wyciekac. Bardzo dobrze sie pieka w piecyku pod grylem i zdrowiej wtedy.