czwartek, 1 sierpnia 2013

Pasztet wieprzowy - domowy przepis

Domowy pasztet wieprzowy

Składniki: ( nie podaję dokładnych ilości bo wszystko daję na tzw. oko)
  • wątróbka wieprzowa ( jeden płat)
  • serce - całe
  • płuca - całe
  • ozorek - cały
  • kości na których jest mięsko, ewentualnie kości z golonki
  • skórki wieprzowe - nie za dużo bo pasztet będzie żelatynowaty - twardy
  • coś tłustego( słoninka, kawałek boczku, )
  • marchewka - 1 duża, 2 mniejsze
  • czosnek
  • 2 jajka
  • przyprawy (sól, pieprz mielony)
  • jeżeli nie było kości z mięskiem dodaję ok 0,5kg szynki

pasztet wieprzowy przepi
Pasztet wieprzowy domowej roboty


Wykonanie:

Mięso ugotować razem z marchewką do miękkości (około godziny, półtorej). Wystudzić. odlać 1-2szkl bulion.

Zmielić mięso dwukrotnie - ja to robię na drobnym sitku, ten drugi raz mielę na sitku do mielenia maku. W drugim mieleniu też przepuścić marchewkę -  wtedy będzie ładnie widoczna w pasztecie,
Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodać jajka. Wszystko razem wymieszać dokładnie, mieszając masę mięsną dolewamy bulion.
Blaszkę/ formę na pasztet wysmarować smalcem lub masłem. Masę przełożyć do foremy, wyrównać uklepując masę.  .
Piec około godziny w temp. 180oC. Powinien się ładnie zrumienić z wierzchu.
Smacznego. Qulinarna Ania
przepis na pasztet
Pasztet wieprzowy

 

2 komentarze:

  1. Co zrobić z odlanym bulionem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bulion dolewamy do masy mięsnej wtedy pasztet zachowa w sobie wilgotność, rzeczywiście ominęłam ten punkt podając przepis

      Usuń