Domowy pasztet wieprzowy
Składniki: ( nie podaję dokładnych ilości bo wszystko daję na tzw. oko)
- wątróbka wieprzowa ( jeden płat)
- serce - całe
- płuca - całe
- ozorek - cały
- kości na których jest mięsko, ewentualnie kości z golonki
- skórki wieprzowe - nie za dużo bo pasztet będzie żelatynowaty - twardy
- coś tłustego( słoninka, kawałek boczku, )
- marchewka - 1 duża, 2 mniejsze
- czosnek
- 2 jajka
- przyprawy (sól, pieprz mielony)
- jeżeli nie było kości z mięskiem dodaję ok 0,5kg szynki
Wykonanie:
Mięso ugotować razem z marchewką do miękkości (około godziny, półtorej). Wystudzić. odlać 1-2szkl bulion.
Zmielić
mięso dwukrotnie - ja to robię na drobnym sitku, ten drugi raz mielę na
sitku do mielenia maku. W drugim mieleniu też przepuścić marchewkę -
wtedy będzie ładnie widoczna w pasztecie,
Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodać jajka. Wszystko razem wymieszać dokładnie, mieszając masę mięsną dolewamy bulion.
Blaszkę/ formę na pasztet wysmarować smalcem lub masłem. Masę przełożyć do foremy, wyrównać uklepując masę. .
Piec około godziny w temp. 180oC. Powinien się ładnie zrumienić z wierzchu.
Smacznego. Qulinarna Ania
Pasztet wieprzowy |
Co zrobić z odlanym bulionem ?
OdpowiedzUsuńBulion dolewamy do masy mięsnej wtedy pasztet zachowa w sobie wilgotność, rzeczywiście ominęłam ten punkt podając przepis
Usuń