Jabłecznik - kruszonka z jabłkami i rosą
Tradycyjna kruszonka z mała modyfikacją. Mój jabłecznik zamiast kruszonki na wierzchu ma pianę z ubitych białek, na których wytwarza się słodka rosa.
Polecam. Smaczna i cieszy oko.
Jabłecznik - kruszonka z rosą |
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanka cukru pudru
- 1 1/2 kostki zimnego masła
- 6 sporych żółtek
- łyżka smalcu
Składniki na piankę:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1szklank cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Łączę ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, i żółtka. Wyrabiam ciasto. Gdy będzie
gładkie i jednolite, dzielę na dwie nierówne części - jedną mniejszą, drugą większą. Obie części można
schłodzić w lodówce przez godzinę - ja tego nie robię.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia
lub wysmarować masłem i zetrzeć do niej większą część ciasta. Ja wykładam rękoma ciasto - nie ucieram na tarce. Lekko
ugniatam ciasto palcami by miało zwartą, jednolitą formę...
Na
ciasto wykładam jabłuszka ( mam gotowe ze słoika - własne przetwory). Posypuję cynamonem. Na jabłuszka wykładam pozostałą, mniejszą
część ciasta. Wstawiam do piekarnika i piekę około 40 min. Po tym czasie ubijam pianę z białek i ze szklanką cukru - cukier dodaję stopniowo. Wykładam pianę na gorące ciasto i wstawiam jeszcze na 10-15 min do pieczenia. Po wybraniu z piekarnika po pewnym czasie wytwarzają się kropelki rosy :)
Smacznego. Qulinarna Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz