wtorek, 24 grudnia 2013

Sernik z wiaderka

- zawsze udany.....

sernik z wiaderka
Sernik 
Składniki
Ciasto:
- 1 szkl mąki,
- 3/4 kostki margaryny,
- 3 zółtka,
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru.

Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka,
- 6 żółtek,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 budynie śmietankowe,
- 3/4 szkl oliwy,
- 1 1/2 szkl mleka.

Dodatkowo:
- 1 1/2 szkl cukru,
- 9 białek
 Składniki na ciasto połączyć mikserem i wyłożyć na wysmarowaną blachę.
Składniki na masę serową również zmiksować.
Białka ubić na sztywno z cukrem i delikatnie połączyć łopatką z masą serową i wylać na blachę
Piec w temp ok 180-190 50-60 minut.

Ważne!!!
Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika
- sernik stygnie w piekarniku!!!
przepis znaleziony na :
 http://www.wielkiezarcie.com/recipe40887.html
Smacznego. Qulinarna Ania

12 komentarzy:

  1. własnie go pieke jestem ciekawa jak urosnie i czy wyjdzie trzymajcie kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy do masy serowej dajemy cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak cukier dodajemy , w przepisie jest napisane :) , ze na koniec z białkami dodajemy cukier. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy ciasta nie trzeba wcześniej upiec? Czy nie wyjdzie zakalec? Bo właśnie się biorę za pieczenie i trochę się obawiam :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko trzeba wykonać jak w przepisie, ja nie piekłam ciasta, wszystko razem

      Usuń
    2. przepis zaczerpnięty z : http://www.wielkiezarcie.com/recipe40887.html
      Sprawdzony. Mnie się udał idealnie.

      Usuń
  5. A jakiej wielkości blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieklam ten sernik tylko raz - na próbę - i się udał, a blach o ile pamiętam to 35x28lub 36x25,

      Usuń
  6. a mi nie wyszedł, popękał i mocno opadł po upieczeniu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się udał choć nie mam wprawy w sernikach. Też piekłam go pierwszy raz i tak jak na fotce widać - luks. Proszę wejść na stronę z której jest przepis, tam też są komentarze, może jakieś są wskazówki od innych :
      http://www.wielkiezarcie.com/recipe40887.html

      Usuń