poniedziałek, 10 marca 2014

Pierś kurczaka Chicken Kiev

                   Dość często zaglądam  do Kuchni TV.  Przyznam się, że rzadko natomiast gotuję coś zainspirowana programami kulinarnymi.
Tym razem jednak oglądnęłam odcinek z serii " good chef, bed chef", co tłumaczą na polski " żołądek czy rozsądek".
Adrian Richardson  zaprezentował Kurczaka Kiev - jak sam powiedział -  Kurczak po rosyjsku.
Przepis znany wszystkim - nie trzeba być kulinarnym specem i  może właśnie dlatego i że to był Dzień Kobiet wrzuciłam piersi kurczaka na "ruszt".

pierś kurczaka przepis
Chicken Kiev

Poniżej trochę o samym programie ( podaję opis programu, dokładnie cytuję to co napisane było o nim
na stronie Kuchni TV):

" Twórcy serii "Żołądek, czy rozsądek?" przeciwstawiają sobie te dwa punkty widzenia i zasięgają opinii ekspertów reprezentujących odmienne stanowiska. Zagłębiają się w konflikt, który dotyczy każdego, kogo choć odrobinę obchodzi to, co zjada. Do widzów należy ocena, kto tak naprawdę ma rację. W programie obydwa "obozy" mają swoich reprezentantów, którzy będą starali się przekonać siebie nawzajem do swoich racji. W 3. serii programu Janella Purcell stanie naprzeciw Adriana Richardsona, znanego widzom Kuchni.tv z programów "Męski weekend" i "W interesie mięsożercy". Janella jest lekarzem holistycznym (zajmuje się leczeniem naturalnymi środkami) i irydologiem, dietetykiem a także specjalistką ziołolecznictwa. Wyznaje zasadę "Jesteś tym, co jesz" - nie rezygnując jednak z dobrego smaku. Natomiast Adrian jest wielkim miłośnikiem mięsa i pysznego, pełnego smaku jedzenia, "nieba w gębie" i kieruje się maksymą, że jeśli coś dobrze smakuje, trzeba to jeść, bez oglądania się na kalorie! W trzeciej serii programu bohaterowie zaserwują widzom smakołyki rodem z kuchni greckiej, indyjskiej, meksykańskiej, francuskiej, nie zabraknie też dań wegetariańskich, egzotycznych owoców, słodkości, dań dla dzieci czy pomysłów na grilla".

PRZEPIS Kurczak Kiev

Składniki
2 piersi z kurczaka  
160g masłamiękkiego
2 ząbek czosnku, zgnieciony
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Panierka
100g mąki
2 jajka
Ml mleka 100
400g świeże bułki tartej
Wybite groch
½ cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku zgniecione
½ szklanki oleju z oliwek
¼ szklanki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanego rozmarynu
Świeży groszek blanszowane 200g
sól i pieprz
1 szklanka wody

Sposób wykonania :

Masło wymieszać z czosnkiem i pietruszką. Wyłożyć masełko na folię spożywczą  i zrolować, umieścić w lodówce na około 10 minut.
Wyciąć małe wprowadzenie w piersi kurczaka. Kiedy masło stwardnieje, włożyć do środka kurczaka. Panierka:  obtaczać w jajku z mlekiem sojowym, w mące, ponownie w jajku, w bułce, ostatni raz w jajku  i  w bułce. Podsmażyć na patelni z olejem na złoty kolor. Wstawić do piekarnika na 8 - 12 min.

Przepis na groszek: ( z oryginalnego przepisu)

W garnku, gotować groszek, cebula, mięta, woda i czosnek.

Smacznego :),  Ania Qulinarna


kurczak porosyjsku
Kurczak Kiev

1 komentarz: