środa, 6 lipca 2016

Pieczony bakłażan i papryczki padron

To jest moje danie z tego co zastałam w lodówce 
czyli bakłażan, kilka papryczek Padron i ser żółty , pomidor, przyprawy.
Wyszło - moim zdaniem super.

 Danie lekkie, delikatne i dobrze komponują się w nim smaki
 wszystkich użytych składników. 



Produkty:

bakłażan -1szt
papryczki Padron - garść
pomidor - 1-2szt
czosnek - ząbek
sól, pieprz
zioła prowansalskie lub bazylia
ser żółty
oliwa

1. Bakłażan kroimy w plastry i posypujemy solą, by puścił soki, potem należy go przepłukać wodą.
2. Pomidory kroimy w plastry.
3. Papryczki Padron siekamy w drobną kosteczkę, solimy delikatnie..
4. Przeciskamy czosnek i mieszamy z papryczkami.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180'C, a blaszkę wykładamy folia aluminiową i polewamy olejem.
6. Układamy na blaszce bakłażana, a na nim kolejno : ser, pomidor, papryczki, posypujemy ziołami ,
    pieprzem solą.
Pieczemy około 20min - w sumie to ja doglądałam , oceniając sytuację.

 Smacznego  Qulinarna Ania




2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis :) Można robić tutaj również różne wariacje z serami, np. z mozzarellą albo lazurem. Do wyboru, do koloru ;) Bardzo lubię takie lekkie dania - a Twoje idealnie nadawałoby się na smaczną, wartościową kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone warzywka są ekstra! Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń