wtorek, 7 stycznia 2014

Pizza domowej roboty.


pizza domowej roboty
Pizza na grubym cieście.



SKŁADNIKI:

Zaczyn:
  •  1 szklanka ciepłej wody 
  •  1/4 kostki drożdży ( mokrych)ok 25gram
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka cukru        
   Ciasto:
  •  3 szklanki mąki 
  • jajko
  • 3 łyżki ciepłej oliwy
  • szczypta soli
  • koncentrat pomidorowy, może być jakiś sos pomidorowy, ostatecznie daję keczup
  • przyprawy - sól,  bazylia oregano, mam jeszcze posypkę suszone pomidory z e szczypiorkiem
  • składniki na farsz - pieczarki, cebula, szynka lub salami, papryka, brokuły, 
  • żółty ser, 

  • Do pizzy zawsze przygotowuję Sos czosnkowy własnej roboty



    PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczamy pieczarki, kroimy w plasterki i odgotowujemy na wodzie. Nie smaże gdyż pizza jest wtedy za tłusta.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (ale nie w gorącej). Do małej miski wsypuję produkty na zaczyn, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Można również odstawić zaczyn do naagrzanego piekarnika - temp. 50 'C ale trzeba uważać by nie przegrzać zaczynu.
 Jeżeli nie grzeję zaczynu w piekarniku włączam go na 220'C i rozgrzewam.
Do dużej miski wsypujemy pozaostałe produkty i po wyrośnięciu drożdży dodajemy zaczyn. Wszystko razem mieszamy. Wyrabiamy na gładką masę. Ja wałkuję ciasto na wielkosć formy. Blachy nie samruję nieczym ani tez nie wykładam papierem, ale jeżeli ktos woli mozna blachę posmarować delikatnie oliwą.
Blachę z ciastem wkładam na 5 minut może troche więcej do rogrzewajacego się piekarnika, zeby ciasto ponownie podrosło. ma być delikatnie podrośnięte
Wybieramy blachę z ciastem, smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie wykładamy ser żólty, kiedyś zasypywałam serem wszystkie dodatki,teraz tak nie robię, najpierw sypie ser.  następnie po kolei kiełbaskę, i pozostałe dodatki - warzywne. Solimy po całości i przyprawiamy bazylią i oregano.
Pieczemy w rozgrzanym do 220' C piekarniku około 20-25 minut.

1 komentarz:

  1. Domowa pizza zawsze smakuje najlepiej! :) Ja osobiście nie lubię sosu czosnkowego, więc przygotowuję własny sos pomidorowy, który nie może równać się z żadnymi "gotowcami" :)

    OdpowiedzUsuń