niedziela, 1 czerwca 2014

Ciasto pianka z truskawkami

Pianka z truskawkami

Tortownica śr. : 30cm
Składniki:

truskawki - ok 1 kg
galaretki truskawkowe - 2szt.
galaretka agrestowa lub inna  - 1szt.
Wyrób śmietanopodobny - 1l ( jest to produkt słodzony) - ewentualnie śmietana kremówka
i wtedy dodać trzeba cukier

biszkopt - cieniutki z 3 jajka 1/2 szkl  mąki pszennej, łyżka m. ziemniaczanej, 1/2 szkl cukru, proszek do pieczenia - wykonanie jak każdy biszkopt.
biszkopt - z  4 jajek - 3/4 szkl. mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. cukru, proszek do pieczenia.


Po upieczeniu biszkopt nasączam -  1szkl - woda z cytryną, ewentualnie  z kwaskiem cytrynowym, aromat   
                                                      arakowy, łyżka cukru

Rozpuszczam 2 galaretki truskawkowe z 0,5 l gorącej wody. Produkt śmietanopodobny ubijam z łyżką cukru. Dodaję wystudzoną galaretkę i dokładnie mieszam mikserem, potem  wrzucam kawałki truskawek i mieszam łyżką. Wstawiam masę na trochę do lodówki, żeby się ścięła. Następnie masę wylewam na biszkopt, znowu wstawiam do lodówki, żeby lepiej zastygła. Na masę wykładam połówki truskawek i również delikatnie ścięta galaretkę. Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze zastygło.






1 komentarz: