piątek, 8 lipca 2016

Ciasto na pierogi - PIEROGI Z JAGODAMI.

Proporcje składników sa prawie idealne. prawie , gdyż musiałam trochę podsypać mąki, bo okazało się, ze ciasto jest ciut za rzadkie i nie bardzo odchodzi od stolnicy.
Ciasto jest plastyczne i dobrze się skleja.
Po ugotowaniu konsystencja ciasta  - dla mnie idealna. 

Składniki na ciasto:
- 375 gram mąki do 400g
- 1żółtko
- 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
- 1 łyżki oleju

Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. 
Po rozwałkowaniu ciasto powinno być możliwie cienkie, ale na tyle by nie pękało podczas sklejania brzegów. 
Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody.

Pierogi z jagodami






4 komentarze:

  1. To takie proste, a ja zawsze kupuje gotowce....pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja od wielu lat nie kupuję gotowych pierogów, tylko robię je sama :) Polecam gorąco! A ten Twój przepis jest świetny, dawno nie jadłam pierogów z jagodai.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po poszukiwaniach i praktykowaniu przepisów na idealne pierogi ten wygrał.

      Usuń