wtorek, 6 sierpnia 2013

Chrusty na piwie


Super przepis na chrusty. Jest wyśmienity... nie trzeba tu nic kombinować, by napowietrzyć ciasto.

Przygotowanie ciasta nie jest pracochłonne jak w innych przepisach jak również składników nie trzeba wiele.

Prosto i tanio.


Moja mama zawsze w taki sposób wykonywała ciasto, które było napowietrzone, po wysmażeniu chrupiące i przepyszne.

chrusty przepis
Chrusty na piwie

Składniki:


- pół szkl żółtek
- pół szkl piwa
- mąka  - tyle ile się wgniecie
- tłuszcz do smażenia


Sposób wykonania:


                                Do miski wrzucamy żółtka, wlewamy piwo i podsypujemy stopniowo mąkę. Mąkę dosypujemy po troszeczku - tyle ile wchłonie masa - żeby odchodziła od rąk ale i nie była za twarda.

Odrywamy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy je do uzyskania odpowiednio cienkiej warstwy.  Tniemy na pasy, w środku robimy nacięcie i przewlekamy przez nie koniec ciasta. Tę cześć wykonujemy razem z synem - on próbuje sowich sił , a ja cierpliwości :)

 Następnie chruściki smażymy. Po ostygnięciu posypujemy pudrem - tu również pomaga mi synek. Uwielbia podkradać paluchem cukier. Smacznego. Smacznego. Qulinarna Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz