środa, 7 sierpnia 2013

Nadziewane pieczarki

                      Pamiętam jak mama kiedyś przygotowywała nam takie pieczarki. 
Wcześniej nie jadło się takich potraw, a przepis - pomysł na takie powiedzmy kotleciki, był raczej nieznany. Z biegiem lat pieczarki zagościły na naszym stole nie tylko w soboty i niedziele, ale stały się potrawą powszednią.


 pieczarki przepis
Faszerowane pieczarki


Składniki:

10-15 szt większych pieczarek
1 duża cebula
ok 0,5 kg mielonego mięsa
sól, pieprz
1 jajko
1 czerstwa bułka  - ale nie musi być


Przygotowanie:

Myjemy pieczarki, odrywamy nóżki,obieramy z nówek puszek i z kapelusza wydrążamy delikatnie blaszki. Wszystko myjemy. Nóżki  kroimy na drobne kwadraciki, takie żeby ładnie wmieszały się w mięso. Wrzucamy do mięsa. Kapelusze od środka posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Do mięsa dorzucamy jajko, posiekaną cebulkę, sól i pieprz według uznania. Mieszamy wszystko. Takim farszem napełniamy kapelusze pieczarek, nie za dużo, zeby nie były zbyt napełnione. Wyrównuję równo z kapeluszem, dociskam i uklepuję.
Następnie takie pieczarki obtaczam w roztrzepanym jajeczku (również tu dosypuje troch soli i pieprzu ale to tylko odrobinkę). Następnie obtaczam w bułce tartej i smażę na małej patelni , na głębokim tłuszczy, na najmniejszym palniku i na najmniejszym ogniu aż sie zarumienią z obu stron.

Smacznego. Ania Qulinarna

pieczarki przepis
Faszerowane pieczarki


2 komentarze:

  1. Przygotowywania tych pieczarek nauczyłam się właśnie od mojej mamy :) pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. To przepis ze starych czasow.
    Pieczrki sie nie myje tylko delikatnie wyciera
    i pieczarki sie soli po upieczeniu inaczej soki beda wyciekac. Bardzo dobrze sie pieka w piecyku pod grylem i zdrowiej wtedy.

    OdpowiedzUsuń