czwartek, 1 sierpnia 2013

Jabłecznik - kruszonka z rosą


Jabłecznik - kruszonka z jabłkami i rosą

Tradycyjna kruszonka z mała modyfikacją. Mój jabłecznik zamiast kruszonki na wierzchu ma pianę z ubitych białek, na których wytwarza się słodka rosa.


Polecam. Smaczna i cieszy oko.

jabłecznik przepis
Jabłecznik - kruszonka z rosą



Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 kostki zimnego masła
  • 6 sporych żółtek
  • łyżka smalcu
Nadzienie : jabłka ze słoika, 

Składniki na piankę:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1szklank cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  

Wykonanie:

          Łączę ze sobą  mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, i żółtka. Wyrabiam ciasto. Gdy będzie gładkie i jednolite, dzielę na dwie nierówne części - jedną mniejszą, drugą większą. Obie części można  schłodzić w lodówce przez godzinę - ja tego nie robię.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i zetrzeć do niej większą  część ciasta. Ja wykładam rękoma ciasto - nie ucieram na tarce. Lekko ugniatam ciasto palcami by miało zwartą, jednolitą formę...
Na ciasto wykładam jabłuszka ( mam gotowe ze słoika - własne przetwory). Posypuję cynamonem. Na jabłuszka wykładam pozostałą, mniejszą część ciasta. Wstawiam do piekarnika i piekę około 40 min. Po tym czasie ubijam pianę z białek i ze szklanką cukru - cukier dodaję stopniowo. Wykładam pianę na gorące ciasto i wstawiam jeszcze na 10-15 min do pieczenia. Po wybraniu z piekarnika po pewnym czasie wytwarzają się kropelki rosy :)
  

Smacznego. Qulinarna Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz