czwartek, 1 sierpnia 2013

Kruszonka z jabłkami - jabłecznik

Kruszonka z jabłkami

jabłecznik przepis
Kruszonka z jabłkami

 

Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 kostki zimnego masła
  • 6 sporych żółtek
  • łyżka smalcu
Nadzienie : jabłka ze słoika, 

Składniki na piankę:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1szklank cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  

Wykonanie:

          Łączę ze sobą  mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, i żółtka. Wyrabiam ciasto. Gdy będzie gładkie i jednolite, dzielę na dwie nierówne części - jedną mniejszą, drugą większą. Obie części można  schłodzić w lodówce przez godzinę - ja tego nie robię.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i zetrzeć do niej większą  część ciasta.Ja wykładam rękoma ciasto - nie ucieram na tarce. Lekko ugniatam ciasto palcami by miało zwartą, jednolitą formę...
Na ciasto wykładam jabłuszka ( mam gotowe ze słoika - własne przetwory). posypuję cynamonem Ubijam szybciutko białka, miksuję  je  ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodaję po troszeczku , stopniowo cukier, na koniec mąka ziemniaczana.
 Białka wykładam na jabłuszka, a na masę białkową ucieram pozostałą, mniejszą część ciasta. 
Piec około godziny do zarumienienia wierzchu cista,
Smacznego



jabłecznik przepis

,,,polecam również jabłecznik z rosą... pychota

 Smacznego. Qulinarna Ania

 

4 komentarze:

  1. Czy mogą być świeże jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie napisałam - jabłka ze słoiczka na potrzeby tych pań które nie lubią przygotowywać jabłek do kruszonki :)
      Właściwie to zawsze robię jabłeczniki ze świeżymi jabłkami, posypuje cukrem żeby trochę wytraciły soku, odciskam ale nie za dużo i nie za silnie, bo potem będą za suche, ale też proponuje trochę podsmażyć jabłka z cukrem na patelni, nadmiar soku odparuje, po ułożeniu na ciasto posypać cynamonem.

      Usuń
  2. Po co smalec? Bo nie mogę znaleźć zastosowania w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smalec jest składnikiem który powoduje większą kruchość ciasta, podobnie jak się dodaje śmietanę do niektórych kruchych ciast, albo margarynę do ciasta drożdżowego.

      Usuń